Întrebări și răspunsuri

Dr. Andreea Iftimie

Dintre controversele auzite de mine referitoare la tratamentul de fotoepilare, cel mai frecvent se vehiculeaza cateva teze, pe care doresc sa le clarific cat mai bine in randurile ce urmeaza.

Dr. Andreea Iftimie
Ce este tratamentul de epilare definitivă?

Este tratamentul prin care se obţine distrugerea permanentă a foliculilor de păr, în procent maxim posibil de atins de 90-95% pentru femei şi 70-75% pentru bărbaţi, cu variaţii pentru fiecare zonă a corpului.

Firele rămase după ciclul de şedinţe de tratament de epilare definitivă vor deveni foarte subţiri şi depigmentate, având un aspect uşor asemănător cu velus-ul ("puful"). Rezultatele depind de: vârstă, grosimea părului, adâncimea la care sunt rădăcinile, tipul de piele, numărul de tratamente de epilare laser.

Din acest motiv nu este etic a se preciza cu exactitate numărul de şedinţe ce vor fi necesare pentru a încheia un curs de tratament, ci se precizează un interval ce s-a observat prin studii a fi suficient, în marea majoritate a cazurilor pentru femeile şi bărbaţii ce urmează epilare definitivă.

Acest procedeu îndepărtează definitiv părul? Rezultatele tratamentului de epilare definitivă sunt chiar permanente?

Da. Studii ştiinţifice arată că utilizarea energiei luminoase şi focusate distruge foliculii de păr la nivel celular. O reducere permanentă a numărului de fire de păr apare de regulă după fiecare şedinţă de tratament pe zonele non-androgenice.

Comunicatul ştiinţific prezentat de secretarul general al Asociaţiei Dermatologilor Europeni Dr. Moshe Lapidoth, la EADV, Congresul Anual al Asociaţiei, a declarat ferm că tratamentul de epilare laser poate fi declarat definitiv pe zonele non-androgenice.

Ce simt în timpul tratamentului de epilare definitivă laser?

Majoritatea oamenilor tolerează tratamentul foarte bine. Disconfortul minim este adesea descris ca o uşoară gâdilare sau pişcătura similară cu cea produsă de o bandă de cauciuc.

Cât costă tratamentul de epilare definitivă?

Prețul diferă în funcție de zona epilată definitiv și de numărul de ședințe necesare.

Coquette a creat, în funcție de nevoile tale, pachetele speciale pentru zonele Axila, Inghinală, Picioare, Buza superioară și Barbie, ce conțîn 5 ședințe la care primeșți un discount special.

Află mai multe despre  pachetele de epilare definitivă!

Epilarea definitivă este definitivă? Am auzit că de fapt nu este și că părul crește după aceea.

Este o mare confuzie de termeni şi de semantică în cazul acestui tratament. Tratamentul de fotoepilare – aşadar cu laser sau Lumina Intens Pulsata (IPL) – este temporar total, iar apoi este definitiv şi parţial.

Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că acest procedeu ce necesită un număr de mai multe şedinţe de tratament, în funcţie de zona corpului, de culoarea şi textura firului, culoarea pielii, vârstă, sex etc., va da rezultate aproape totale – aproape tot părul tratat la un anumit moment va dispărea după fiecare şedinţă, urmând ca fire noi să apară din alţi foliculi, până când rezultatul obţinut – depinzând şi de numărul de şedinţe efectuate – va fi definitiv, dar parţial.

Aşadar, părul nu va mai creşte, dar curăţarea pielii de păr nu va fi niciodată 100%, însemnând că nu se poate obţine dispariţia tuturor firelor de păr. Totuşi, ultimele fire rămase vor avea o textură mai fină şi o culoare mai deschisă faţă de firele de păr de la începutul tratamentului de epilare definitivă.

Este epilare completă – adică nu mai rămâne par aproape deloc, pentru un timp scurt, până la următoarea şedinţă, dar pe termen lung este parţială – 90-95% maxim, cum am spus şi până acum, dar permanentă!

Încă un aspect foarte important de menţionat: tratamentul de epilare definitivă laser poate avea un procent de clearance (de curăţare a zonei) de maxim 95 %, care se atinge după un număr suficient de şedinţe, după aproximativ 2 ani în care se realizează aceste tratamente la intervale de timp prestabilite conform zonei în care se realizează procedeul.

Există arii corporale ce răspund mult mai bine decât altele la fotoepilare, astfel că de pildă pe gambe, axila şi zona bikini vom putea putea realiza o curăţare mult mai amplă (între 80-95 %) decât pe fese sau spate (60 – 70 %).

3 ședințe de epilare definitivă și părul dispare?

În primul rând, nu se poate da un număr estimativ de şedinţe pentru toate zonele corpului.

De ce? Fiindcă, de pildă, axila are un alt ciclu de creştere a firului de păr decât mustaţa sau gambele, drept pentru care nu te poţi apropia de finalul tratamentului după acelaşi număr de şedinţe.

Apoi, tratamentul de epilare definitivă este parţial, aşadar, deşi cu fiecare şedinţă realizată se obţine o reducere a numărului de foliculi piloşi, nu se poate vorbi nici pe de parte de o „curăţare” în procent bun după numai 3 şedinţe.

De obicei, acest număr este anunţat de saloanele ce îşi doresc să obţină clienţi rapid, bazându-se pe nerăbdarea acestora şi pe lipsa lor de informare.

Cât timp durează o ședința de tratament de epilare definitivă? De câte voi avea nevoie?

Şedinţele pot dura de la câteva minute până la ceva mai mult de o oră, în funcţie de suprafaţa ce urmează a fi tratată.

Numărul necesar de tratamente de epilare definitivă depinde de mai mulţi factori: tipul de piele şi culoarea acesteia, grosimea şi densitatea firelor de păr.

Multiple sesiuni de tratament sunt necesare pentru ca gradul de clearance să se apropie de maximum posibil.

Numărul acestor şedinţe este variabil în funcţie de zona corpului pe care se realizează tratamentul de epilare definitivă laser.

În cursul consultaţiei gratuite ce precede iniţierea tratamentului ţi se va face o evaluare a numărului de şedinţe recomandate, în funcţie de mai multe variabile: zonele corpului, gradul de pilozitate, tipul de pigment al pielii şi părului.

Fiecare persoană este unică, astfel încât este indicat să nu se generalizeze numărul necesar de şedinţe pentru definitivarea tratamentului.

Care este intervalul de timp dintre ședințele de epilare definitivă?

Şedinţele următoare sunt programate când părul începe să crească din nou. În funcţie de tipul de păr şi partea corpului ce este tratată, timpul dintre două şedinţe poate fi între 4 şi 12 săptămâni. În general, întâlnirile sunt fixate la distanţă de 6-8 săptămâni.

Există efecte adverse?

Felul în care suprafaţa tratată se prezintă imediat după tratament variază de la persoana la persoană, depinzând de amploarea procedurii şi de tipul de piele.

Efectele adverse - în rarele cazuri când pot apărea - sunt de obicei minore. Poate apărea o înroşire în jurul foliculilor de păr; acesta este un rezultat clinic de dorit ce indică răspunsul foliculului la tratamentul de epilare definitivă. Această reacţie dispare în maxim câteva ore. Pacienţii se reîntorc imediat la activitatea obişnuită.

Efectele adverse sunt rare şi în general bine tolerate. Toate efectele adverse posibile vor fi explicate de personal specializat în timpul consultaţiei ce precede începerea tratamentului de epilare definitivă laser şi oricând este necesar pe parcursul tratamentului.

Cu ce se deosebește acest procedeu de cele convenționale?

Parametrii sistemului sunt selectaţi de medic sau fizioterapeut în concordanţă cu culoarea pielii, culoarea şi densitatea părului fiecărei persoane. Acest avantaj major permite medicului să individualizeze tratamentul fiecăruia pe baza caracteristicilor unice, precum şi atributelor foliculului de păr.

Orice fel de păr poate fi eliminat prin epilare definitivă?

Da, tratamentele sunt personalizate în funcţie de culoarea, textura şi localizarea firelor de păr. Orice fel de păr ce conţine măcar puţin pigment poate fi tratat prin epilare definitivă. Desigur, este exceptat părul alb.

Se poate face epilare definitivă pe pielea bronzată?

În timpul unei şedinţe de epilare definitivă cu laser, pielea absoarbe o parte din energia laser înainte ca aceasta să ajungă la foliculii de păr, iar această cantitate este dată de culoarea pielii. Astfel, pielea bronzată va absorbi o energie în exces şi există riscul de a se arde sau decolora. Noile tehnologii laser au reuşit însă să dezvolte sisteme de protecţie care permit răcirea pielii, la câteva grade, pe toată durata tratamentului, dar şi după terminarea acestuia, astfel încât întreaga intervenţie devine nu doar posibilă, dar şi mai puţin dureroasă.

„Ce lasere folosesc clinicile din Miami sau LA, acolo unde soarele dogoreşte 6 luni din an? Despre care dintre ele se vorbeşte la superlativ la congresele medicale? Răcirea pielii cu Zimmer concomitent cu aplicarea luminii laser conferă cea mai eficientă protecţie şi cel mai ridicat confort pentru pacient, iar lungimile de undă ale luminii diferite asigura penetrarea la diferite profunzimi în piele. În plus, acest laser este special şi pentru tratarea pielii bronzate, în timpul verii, în condiţii de siguranţă şi eficacitate, precum şi tratarea tipurilor de piele mai închise la culoare, graţie parametrilor care pot fi reglaţi pentru a acomoda toate tipurile de grosime şi culoare ale firelor de păr”, explica dr. Andreea Iftimie.

Care sunt dezavantajele tratamentului de epilare definitivă realizat de clinică Coquette?
 • Părul alb nu poate fi tratat;
 • Nu poate fi tratată pielea expusă la soare mai recent de 4 săptămâni, altfel crește foarte mult riscul de arsura;
 • La unele persoane cu epiderma sensibilă este posibil să apară un ușor eritem, ce este pasager - pielea revine la normal după câteva ore.
Cum să alegi locul pentru tratamentul de epilare definitivă?

Iată câteva criterii:

 • Are o baza numeroasă de cliente și rezultate bune;
 • Deține aparate cunoscute pe plan mondial;
 • Folosește mai multe tipuri de aparate laser – pentru a putea trata mai multe categorii de pacienți cu diferite tipuri de culoare de piele, culoare și textura de par, sex, localizare a părului, faza a tratamentului;
 • Are experiență îndelungată – atât în ani, cât și în număr de tratamente realizate;
 • Tratamentele sunt realizate de cadre medicale;
 • Ți se oferă o consultație consistentă înainte de începerea tratamentului, nu ți se fac promisiuni suspecte – minuni în 3 ședințe șamd.

...Nu în ultimul rând: întotdeauna când ești expert într-un domeniu există șanse mult mai mari să te pricepi cu adevărat la ceea ce faci!

Informează-te înainte! Citește! Pune întrebări și fii atentă la ce ți se răspunde!

Ce este fototermoliza selectivă?

Este pricipiul ce permite atât laserului, cât și IPL-ului să își exercite acțiunea terapeutică asupra rădăcinii firului de par. Nu reprezintă o tehnologie specială sau un procedeu aparte.

Acțiunea se desfășoară în 3 pași:

 • absorbția luminii (foto) în pigment - reprezentată de melanină din firul de par
 • rezultă producerea de căldură (termo)
 • distructia (liza) celulelor targetate prin temperatura înalta
Orice salon dotat cu un echipament cu lumina intensă pulsată este eligibil pentru un tratament performant de epilare definitivă?

În acest moment există un mare număr de companii ce construiesc aparate cu Lumina Intensă Pulsată și acest număr crește în fiecare zi. Pentru că este un termen din ce în ce mai des întâlnit în paginile revistelor pentru femei, multe persoane cred că înțeleg despre ce este vorba și că este foarte simplu să își procure un astfel de echipament și să facă epilare definitivă.

Pentru a fi siguri că vei alege bine, iată câteva criterii după care te poți orienta atunci când eșți în căutarea unui loc profesionist: reputație foarte bună și experiență îndelungată, echipamente variate - câteva tipuri ce funcționează pe baza de Lumina Intensă Pulsată, cât și laser – pentru a putea trata diferite combinații de tipuri de piele și par, precum și același client pe parcursul tratamentului, când caracteristicile firului de par se modifică, consultație și tratament realizate de personal cu studii medicale superioare.

Cum poți ști că echipamentul IPL este de calitate?

La prima vedere este greu de spus. Aparatul trebuie să aibă suficientă energie, lumina emisă, trebuie să provină din capacitori de mare putere, care sunt întotdeauna voluminoși și grei.

Răcirea echipamentului trebuie făcută cu apă și nu cu aer; o lampa de putere bună nu poate fi răcită doar cu aer, iar puterea este necesară pentru a asigura o distrugere totală a firului de par și nu doar o epilare „progresivă”, cu posibilitate de reapariție a firului de par deja tratat. Apoi sunt filtrele, cristalele, și nu în ultimul rând programarea aparatului.

Sunt multe firme producătoare care fabuleaza în legătură cu energia emisă de aparat, care uneori poate fi de 20 ori mai mică decât cea declarată: 2 J/cmp în loc de 40 J/cmp. Această este ineficientă în epilare și se poate determina cu un aparat special, exact cantitatea de energie reală emisă de lampa IPL.

O altă exagerare este a afirmă că un aparat poate face mai multe tratamente: și epilare, și fotoreintinerire, acnee,  vergeturi și leziuni vasculare și pigmentare, toate cu un singur cap de tratament care are un filtru la o singură lungime de undă. Fiecare din aceste condiții ale pielii poate fi tratată cu diferite lungimi de undă, deoarece cromoforii continuti absorb diferit lumina emisă.

Vei avea o consulatie gratuita  cu una dintre terapeutele clinicii, discuție în cadrul căreia ți se va explica în detaliu fiecare pas al tratamentului, modul în care tehnologia pe care o utilizăm duce la distrugerea rădăcinilor firelor de par și numărul estimativ mediu de ședințe de care ai nevoie pentru zona de tratament ce te interesează, pentru a obține o epilare definitivă într-un grad cât mai mare de clearance.

Fă o programare

Pentru alte întrebări, te aşteptam cu drag la sediul clinicii Coquette din:

Bucureşti strada Serghei V. Rahmaninov nr. 23, Sector 2, după programare telefonică în prealabil la  021-2318144 sau 0788-118164 sau prin formularul de contact!

Cluj strada Republicii nr. 35, după programare telefonică în prealabil la 0788-574951 sau 0264-430064 sau prin formularul de contact!

Constanța strada Mircea cel Bătrân nr. 43, după programare telefonică în prealabil la 0788-548044 sau 0241-610725 sau prin formularul de contact!

Braşov strada Constantin Brancoveanu nr. 38, după programare telefonică în prealabil la 0371-334337 sau 0788-515272 sau prin formularul de contact!

Timişoara strada Mihai Viteazu nr. 10, după programare telefonică în prealabil la 0356-173797 sau 0788 841 426 sau prin formularul de contact!

Programează-te acum și ai prima evaluare gratuită!

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ai o intrebare? Trimite-ne un mesaj!

  Va rugam sa completati campurile necesare.

   Pentru alte întrebari, vă așteptăm cu drag și oricare dintre clinicile Coquette din  București, Brașov, Cluj, Constanța, Timișoara,

   Te rugăm să completezi formularul pentru clinica din:

   Va rugam sa completati campurile necesare.
    WhatsApp